LA FORMACIÓ PROFESSIONAL: Sortida de la crisi

Fa uns quants anys que el meu amic i company de professió, en Joan, em diu: “Tots els estudis que es desenvolupen a l’Institut, van dirigits a la professionalització de les persones”. Si analitzem la frase, superficialment, a fons, com volgueu ...! Quanta raó té! Sàbies paraules, nascudes de l’experiència, del raonament i també del saber fer. Per tant hem d’obrir bé els ulls, ser honestos, deixar de banda aquells prejudicis que pel motiu que sigui ens resistim a mantenir i tirar endavant. Hem d’aprofitar les oportunitats que ens dona la vida per ser feliços, és el que busca la humanitat, ho hem vist al llarg de la història. L’estudi, la cultura, la professionalització dels nostres alumnes faran que trobin el seu lloc en aquesta Societat. L’èxit que puguin obtenir neix de tot això.

Fixeu-vos bé que quan fem comparacions en temes de productivitat, d’èxits acadèmics, del PIB, de salaris, ..., sempre ens emmirallem en Europa. Jo no vull anar massa al nord,em vull quedar a centre-europa, concretament a Alemanya. En aquest país, que actualment i des de fa temps és el país de referència, ho és per molts i diversos motius i un d’ells, és precisament, la importància que té la Formació Professional. Aquesta està molt ben valorada pel conjunt de la Societat i és un dels motors importants del país. Hem de prendre nota! Ningú diu que sigui fàcil arribar als nivells que ells han arribat, però si hi posem tot allò que hem de posar: treball, esforç, competitivitat en el sentit més possitiu de la paraula (que derivi en cooperació); en definitiva aquells valors que nosaltres com a poble també tenim, potser una mica adormits; ens ensortirem, individual i col·lectivament. Hem d’anar per feina, ser valents.

Als nostres alumnes els hem d’informar de totes les possibilitats de professionalització, a partir de l’assoliment de l’ESO o en el seu transcurs. Una de les possibles formes d’informació és al llarg de la realització del darrer curs, visitant els tallers de Formació Professional dels mòduls que s’imparteixen en el nostre Centre, que puguessin veure de primera mà i amb les explicacions oportunes de professors i alumes d’FP, que segurament resoldrien els seus dubtes o obririen un ventall més ampli davant de les seves espectatives inicials.

També se’ls hauria d’informar que podenaccedir a nivells universitaris i cursar Graus d’enginyeries ...., sense passar per les proves de selectivitat.

La jornada de portes obertes del Centre, també podria servir per fer un circuit on els pares i també els futurs alumnes podrien veure de primera mà totes les oportunitats de professionalització.

Al començament he relacionat la Formació Professional amb la “sortida de la crisi” i la relació la faig perquè aquests estudis, amb la seva finalització, tenen un percentatge molt elevat d’ocupació: entre un 75 i un 80%, per la via d’assalariat o com autònom. Actualment les persones ens hem d’inventar el nostre propi lloc de treball, l’FP és una molt bona eina. Molts emprenedors surgeixen d’aquesta professionalització, també, possiblement, perquè aquests estudis desenvolupen una matèria curricular que s’anomena: “Empresa i iniciativa emprenedora” així com una altra: Dret Laboral (FOL).

Si tenim en compte el fons d’aquest relat i l’apliquem, segur que ens ensortirem. Pensem que el passat s’esfuma en un segon, el present el construim en aquest moment i el futur ja és ara i aquí.