.
RACÓ EXCURSIONISTA

Ara que l’expressió senderisme està tant de moda (abans en dèiem anar d’excursió) i que trobem tanta gent caminant a tota hora per fora de la vila, us volem proposar que feu un cop d’ull a un llibre nou intitulat 20 EXCURSIONS DE BELLESA SINGULAR del Pasqual Garriga. Hi descobrirem, com el títol indica, paratges singulars, molt macos, d’aquells que conviden a tirar fotos de record del paisatge que ens envolta.

Que ens agrada caminar sense complicar-nos gaire la vida? Que no som experimentats? Que el Pirineu queda una mica lluny? (No cal anar al Pirineu per gaudir de grans paisatges). Que no sabem on anar, o per on començar a fer senderisme? Doncs aquí hi trobarem itineraris aptes per a gairebé tothom.

Això sí, cal que sapiguem llegir un mapa topogràfic, perquè tot i que la presentació de cada itinerari està feta en format tipus “fitxa”, tal i com l’autor indica i recomana al principi del llibre, la pròpia limitació del llibre ha obligat a fer una descripció ajustada. Per exigències de format, s’havia d’exposar el text del contingut dins un espai molt concret, i no podien sortir tampoc totes les fotografies sobre allò que es descriu, sinó una selecció molt diminuta. Ja se sap, les exigències de l’editorial…

Tot això no ha de ser cap excusa per a no utilitzar aquesta guia, ans al contrari, si ens agraden els reptes, el fet de tenir una descripció simple ens obligarà a fixar-nos més en el terreny que ens envolta, per tant, descobrirem aquesta bellesa del territori que, si sols ens limitem a seguir al peu de la lletra indicacions més exhaustives, ens passaria desapercebuda. O sigui, que si només anem mirant i buscant les fites o senyals del camí, ens perdrem el què hi ha als costats. Seria com seguir les instruccions que ens dóna un navegador de cotxe o de bicicleta, sense aportar-hi res nosaltres.

A cada itinerari, a part de la descripció, ens indica la durada aproximada, així com els desnivells que ens trobarem i la dificultat de la ruta. També recomana la cartografia i el material necessari. Totes les excursions tenen un croquis i gairebé totes són circulars, és a dir, comencen i acaben al mateix punt, però no necessàriament retornen pel mateix camí d’anada, per la qual cosa, en una mateixa excursió gaudirem el doble, ja que seran dos els entorns a descobrir: el d’anada i el de tornada.

De la manera proposada, combinant descripció i interpretació del mapa, anirem a fer una activitat molt saludable: descobrir l’itinerari,osigui, una mica d’exploració.

Aquesta exploració ha estat, en gran part, la que ha dut a l’autor -viatger infatigable, que no turista-, a poder escriure aquesta petita guia. El Pasqual ha explorat i ha descobert, com a mínim, aquestes 20 excursions amb uns paisatges de bellesa singular del nostre territori, que ara ens mostra en aquest llibre tan entranyable.


Cèsar Rodríguez