TOTS SOM REGIDORS

Aquests últims anys, els alumnes de 4t d’ESO dels diferents instituts i escoles de Vilafranca del Penedès tenim l’opció de fer, com a alternativa a la religió, una assignatura que es diu “Tots som regidors”.Aquesta activitat consisteix en simular la construcció d'una ordenança de convivència i civisme de Vilafranca del Penedès. Hem realitzat aquesta activitat en els primers dos trimestres de curs. Dels vint alumnes inicials que érem, ens vam haver de distribuir en quatre partits polítics de cinc persones. Cada partit polític tenia una ordenança proporcionada pels organitzadors de l’activitat, l’ajuntament de Vilafranca, i els membres del partit polític. Ens vam haver de posar d’acord per modificar, afegir o retallar parts d’aquesta ordenança.

Una vegada cada partit polític havia fet la seva pròpia ordenança, ens vam reunir en comissions, constituïdes per cinc grups de quatre persones. En cada comissió hi havia un membre del partit polític, i es tractaven uns articles determinats. Després de discutir internament amb els membres de les comissions, va sortir una ordenança de tota la classe, on s’hi reflectia el resultat del treball primer en els partits polítics i després en les comissions.

La part que ens va costar més va ser la de les multes. Hi va haver discrepància entre les persones que pensaven que s’havien de posar unes multes d’elevat nivell econòmic, però en canvi, altres preferien que els infractors facin més hores del servei a la comunitat. Finalment vam acordar uns valors intermedis, que les sancions econòmiques no fossin ni molt cares ni molt barates, i que hi haguessin hores a la comunitat com asanció alternativa. Un cop ja vam tenir l’ordenança feta, vam reunir-nos un dia a l’escorxador de Vilafranca amb els altres instituts i escoles. Allà ens vam trobar amb els alumnes de Sant Ramon, i un altra vegada reunits per comissions van discutir els articles que ens tocaven amb els alumnes de l’altra escola, i d’aquí va sortir una ordenança conjunta.

Nosaltres ens vam ajuntar amb els alumnes del Sant Ramon; els del Milà i Fontanals amb els de l’Eugeni d’Ors; i els de l'escola Montagut amb els de l’escola Santa Anna. I entre tots vam crear quatre grups diferents.

Un altre dia vam tornar a anar a l’escorxador, al principi ens vam reunir un altre cop amb els de Sant Ramon, per comissions, per repassar l’ordenança que vam acordar l’últim cop i per trobar arguments per poder-la defensar. Després vam sortir a fora , on ens vam trobar amb tots els altres grups i vam esmorzar junts.

Un cop acabat, vam tronar a entrar a l’escorxador, allà totes les comissions que tractaven el mateix tema ens vam reunir, així que estàvem en una sala totes les comissions dels diferents grups. Allà vam repassar els articles que pertanyien a cada comissió i vam discutir els canvis que havíem fet, les coses que vam afegir i les que vam treure. Hi havia vegades que després de argumentar i parlar-ho no arribàvem a un acord, així que els moderadors/es que hi havia en cada sala, sovint, decidien que s’havia de fer votacions per així passar d’assumpte. Al final d’aquell dia, va resultar l’Ordenança de Convivència i Civisme de Vilafranca del Penedès feta pels estudiants de 4t d’ESO.

Quan ja teníem l’ordenança, però, no es va acabar la feina, encara quedava un últim punt. Presentar-la en una simulació de ple, en l’ajuntament. Per fer-ho, un representant de cada escola o institut havia de presentar una part diferent de l’ordenança explicant una mica el que havíem fet en una part de l’ordenança i dir-ne una mica l’opinió. En el nostre cas, ens va representar l’alumna Laia Carbó de 4t A. Que el passat dia 22 de maig vam anar a l’ajuntament a presenciar el ple estudiantil, era presidit per l’alcalde de Vilafranca i regidors dels diferents partitspolítics de Vilafranca. El representant de cada escola i institut va sortir a fer un petit discurs de dos minuts, i després els regidors i l’alcalde van donar una opinió sobre la iniciativa de fer aquesta activitat.

Mireia Silvestre, 4t A

 

ARTICLE "TOTS SOM REGIDORS"