Publicitat i missatges subliminals?

 

Vaig triar aquest tema perquè havia sentit a parlar molt de missatges subliminals però no sabia ben bé de què es tractaven. M’interessava saber més sobre la percepció visual, com els nostres ulls perceben una imatge, un estímul que el nostre cervell no sigui capaç de captar conscientment.

Al començar a buscar informació sobre missatges subliminals, concretament a la publicitat subliminal, vaig veure que el tema a investigar era reduït ja que aquests missatges estan prohibits dins el món de la publicitat. Vaig enfocar el treball al món de la publicitat per conèixer quins són els factors que tenen en compte els publicistes a l’hora de crear una campanya publicitària, és a dir, quins són els factors que fan captar l’atenció del client, influir sobre la seva decisió per comprar un producte o un altre. La influència en la decisió, la capacitat de manipular la ment del consumidor és el que m’interessava ja que no deixa de ser l’objectiu principal dels missatges subliminals, tot i que els publicistes utilitzin altres mètodes. Així doncs, vaig començar per estudiar la història de la publicitat.

Vaig continuar la recerca amb l’estudi dels canals, els mitjans de comunicació pels quals ens arriba la publicitat, observaré l’efectivitat de cada mitjà i quina és la base d’aquest èxit.

Un cop arribat a aquest punt, vaig estudiar què és la percepció. Els publicistes tenen en compte com percebem els missatges que ens volen enviar amb les seves campanyes publicitàries, és per això que m’interessa saber com percebem els estímuls exteriors.

Els publicistes tenen estudiat cada detall de la ment per poder incrementar la venta del producte que estan representant, per això busquen nous mètodes per cridar l’atenció i aquests nous mètodes són els que hem investigat. Hem buscat campanyes publicitàries que han triomfat gràcies a aquests nous factors que capten la completa atenció del client.

Si totes aquestes tècniques tenen capacitat d’influir en la decisió de les persones, que tenen de diferent els missatges subliminals per estar prohibits?

La resposta esta en que els missatges subliminals passen per sota el llindar de la consciència, però, com és possible? Aquesta és la pregunta que ens hem formulat, i per això, hem estudiat què és realment subliminal, la història d’aquests missatges, com es van introduir a la publicitat i perquè estan prohibits.

Per poder-los estudiar, vaig fer una part pràctica de la recerca. Vaig gravar una sèrie de vídeos on hi vaig inserit missatges subliminals per comprovar la seva existència i si realment poden influenciar a la nostra ment de manera inconscient.