Tothom, o gairebé tothom, ha vist el ball de les gitanes alguna vegada. Però no pas tothom sap quan el van fer i d’on prové. Avui intentarem aclarir-ho!

El ball de les gitanes és un ball tradicional que s’acostuma cada any a la festa major en moltes poblacions catalanes i valencianes.

Sembla que hem de cercar l'origen del ball de les gitanes al segle XVII. Des d’aquell temps de la nostra història moderna, fins gairebé els nostres dies, aquest ball acostuma a ser fet pels mateixos gitanos. No obstant això, cada cop és més difícil trobar gitanos que el ballin, i a l'actualitat hi participen altres ètnies. En els seus orígens, es representa especialment en les celebracions dels casaments. Després, s’incorpora a poc a poc al patrimoni festiu i popular català.

Els balladors del ball estan formats per nois i noies, un capità i un estaquirot. Els nois es posen una camisa i pantalons, calmells amb cascavells, faixa, mocador al cap i espardenyes de veta negra i faldellí i les noies vesteixen pantalons, faldilla de color, brusa, cosset, montó i espardanyes. Els color dels vestits de les noies és diferent a els dels nois.

Tots els gitanos i gitanes, excepte el capità i l'estaquirot, porten castanyoles a les mans; en canvi, el capità duu un fuet com el que s'utilitza per guiar els cavalls i l'estaquirot aguanta el pal. Aquest pal és l’emblema, el símbol del grup, el qual representa l'antic arbre de maig, que està fet de fusta, vernissat i corinat per una tofa de flors d'on surten les cintes: dues de color blanc, dues de verdes, dues de vermelles i dues de grogues.

Al final, per fer aquest ball, necessitem la música, que en el ball de les gitanes és molt diferent d'altres balls.

La música del ball de les gitanes consta de tres peces diferents: la passada, el ball de les cintes i el rotllet o ball de galerons i els seus instruments que acompanyen el ball són les gralles i timbal.

La primera peça és la passada: és una música alegre, que serveix per preparar-se per començar el ball. La segona peça és el ball de cintes i la tercera peça és el rotllet o ball de galerons. El ritme és d'una jota. Acaba amb una salutació, en la que s'alenteix el ritme de la peça i es va accelerant fins a arribar al final.

En resum, el ball de les gitanes és un dels més antics de la nostra festa major que comunica passió, energia i fama de viure. Al'actualitat, les persones que l'integren ja no són de rassa gitana, però, causa l'esperit de sempre.

Mouna Soudika

Fàtima El Faqyr