QÜESTIONS QUE PLANTEJA LA PEL·LÍCULA

 

Quins són els elements que fan trontollar la felicitat de Chris Gardner?

 

La família i els diners. Els diners: en Chris va fer una inversió amb tots els seus estalvis per comprar uns escaners de densitat òssia, per després vendre’ls. Aquest projecte, però, no li va anar gens bé; li costa molt vendre un escàner i quan el ven, els diners que guanya els ha de fer servir per pagar les factures i els impostos. La seva dona treballa en una fàbrica tèxtil on fan moltes hores i cobren molt poc. A causa de tot això, l’ambient familiar és fatal. Sempre hi ha discussions i al final la dona decideix marxar de casa seva.

 

Diries que el nen és feliç?

 

El nen és feliç a mitges. Com que encara és petit, no s’adona gaire de les coses que passen, però hi ha trossos de la pel·lícula en què es veu el nen amb cara d’angoixa perquè veu els seus pares discutint o quan es queden sense casa també ho nota que no els hi està anant gaire bé amb ells dos i en aquell moment la seva felicitat minva.

 

Quines institucions socials apareixen en la pel·lícula que poden solucionar problemes d’indigència?

 

Apareixen varis organismes que donen habitacions per una sola nit. La primera que troba en Chris és un lloc on només hi poden anar-hi dones i nens i per tant decideixen anar en un altre lloc on hi ha molt poques places i s’ha de fer molta cua. També apareix una mena de menjador on hi va la gen que no té prou diners com per permetre’s un on dinar.

 

La felicitat s’ha de buscar o ve sola?

 

La felicitat. Per trobar la felicitat o, més ben dit, ser feliç, no et pots quedar de braços plegats, sense fer res i a veure que passa, ara que, el que tampoc s’ha de fer, és buscar-la fent perdre la felicitat dels altres. En la recerca de la felicitat, no ens hi em d’obsessionar en buscar-la, simplement si fem el que em de fer i o fem bé, aleshores la felicitat es troba més fàcilment. Mentre la busquem però, no hem de voler trobar-la ja, en aquell moment, la felicitat és una cosa que es va fent de mica en mica, o més ben dit, vas sent més feliç de mica mica.

 

Quina relació trobem entre esforç personal, sort i felicitat ?

 

Entre aquestes tres paraules hi ha un vincle que les atrau com la mel als ossos. Nosaltres podem combinar aquests termes i crear diferents teories però em centraré amb aquesta: tú et pots esforçar molt per assolir un objectiu, com per exemple una carrera universitària o arribar a algun lloc en el món dels esports, etc. Si al final assoleixes aquest objectiu teu pots arribar a ser feliç o molt feliç. Però si encara tens una mica de sort a la vida i ets una mica intel·ligent, encara pots arriba a ser més feliç del que eres.

 

Com pot influir l’entorn social en la nostre felicitat?

 

Clarament l’entorn social o els amics, són un gran punt en la nostre felicitat. El primer que em d’assumir dels amics, és que no els amics que tens ara seran els mateixos que tindràs d’aquí a un temps, però el que sí em de saber és que hi hauran amics que seran per sempre i aquests no els podem perdre. Tornant en l’àmbit social, una persona no pot ser molt feliç vivint en un barri marginal on cada dia a la nit t’atraquen o tampoc pots ser gaire feliç vivint en el barri més ric de la ciutat si en prou feines t’arriben els diners a final de més.

 

Quin paper tenen l’afecte i l estimació en el sentiment de felicitat?

 

Una persona no pot ser feliç si no hi ha ningú que l’estimi, és impossible. Un altre dels elements importants per ser feliç, és tenir algú a prop que t’estimi. Això es pot veure clarament a la pel·lícula, quan en Chris i el seu fill es queden sense casa estan tristos però es tenen l’un a l’altre i encara que siguin un home de 40 anys i un nen de 5, si s’estimen i es tenen a prop podran passar aquest mal tràngol molt millor

 

Els diners per si mateixos donen la felicitat?

 

Jo crec que els diners per si sols no donen la felicitat però ajuden a tenir-la. Posaré uns exemples: un nen que ha nascut en una família rica i ha tingut tot el que ha volgut des de petit, quan és gran els diners, per ell, són una cosa normal que fa servir quan i on vol. En canvi, un nen que ha viscut en una família normal o pobre, quan guanya una quantitat important de diners, és molt feliç perquè no està acostumat a guanyar molts diners ni a poder-se’ls gastar on i quan vol.

 

Treball i autorealització personal són condicions per a una vida feliç?

 

El treball no servis per a ser feliç, el treball serveix per arribar a ser feliç. Com he comentat en una pregunta anterior, per trobar la felicitat t’has d’esforçar i per esforçar-te has de treballar el més dur millor. I l’autorealització crec que és fonamental per arriba a ser feliç. Per ser feliç has de saber qui ets, i perquè fas les coses, sinó la teva vida serà una vida sense sentit.